Sfeerverslag Mixsessie 7

12 februari '21

In alweer de zevende Mixsessie stond het parkeren en de groene inrichting van het plein centraal. In de weken voorafgaand aan deze Mixsessie zijn medewerkers van bureau Labyrinth bij veel buurtbewoners thuis langs geweest.  Ze hebben hen gevraagd wat zij van hun buurt en van de plannen vinden. Ook is iedereen nog een keer uitgenodigd om deel te nemen aan de (digitale) Mixsessies. Een flink aantal mensen heeft hieraan gehoor gegeven en is ingelogd om deel te nemen. Speciaal voor de mensen die voor het eerst deelnamen, was een bijpraat half uurtje georganiseerd, voorafgaand aan de zevende Mixsessie.

De nieuwste ideeën

Zoals inmiddels gebruikelijk presenteerde stedenbouwkundige Merel Bakker, namens de makers, de nieuwste ideeën over de invulling van de openbare ruimte in de buurt. Dit keer in samenwerking met Wolbert van Dijk, die als landschapsarchitect meewerkt aan het plan. Een terugkerend onderwerp tijdens de Mixsessies, is de plaats en de vormgeving van de parkeerplaatsen in het nieuwe plan. Hiervoor waren dit keer twee varianten uitgewerkt door Merel en deelnemers konden digitaal aangeven welke variant hun voorkeur heeft. Er was een lichte voorkeur voor variant 1 waarbij het parkeren aan de Camera Obscuradreef naar de zijde van de bestaande flat wordt verplaatst. Hierdoor komt de straat aan het plein te liggen. In de huidige situatie liggen de parkeerplaatsen tegen het plein aan. Uit de discussie die volgde, bleek overigens al snel dat er -wat de bewoners betreft- ook nog een derde variant in beeld is. Dit is de optie waarin de parkeerplaatsen op de plek blijven waar ze nu al liggen. Deze waardevolle input wordt weer meegenomen in het vervolg van het ontwerpproces. Dit onderwerp komt opnieuw terug in de volgende sessie.

Spelen en groen

Hierna passeerden een flink aantal voorbeelden en varianten voor een groene inrichting van het plein en de omgeving. Vele bomen, struiken en speeltoestellen in allerlei varianten. Zo waren er bijvoorbeeld verschillende varianten voor de vergroening van het plein met verschillende typen van begroeiing en bomen. Wolbert vertelde verder dat hij de cirkel midden op het plein een mooi en passend element vindt, maar dat er natuurlijk wel wat mee zou moeten gebeuren. Hij laat verschillende opties zien waarin de cirkel een nieuwe functie en uitstraling krijgt. Een ander belangrijk onderwerp waren de speeltoestellen en het pierenbadje, gericht op de kinderen uit de buurt. Ook hier passeren verschillende mogelijkheden en kunnen de deelnemers aan de Mixsessie aangeven waar hun voorkeuren liggen. Soms was er een duidelijke voorkeur, bijvoorbeeld voor planten die eetbaar zijn voor mensen en dieren in plaats van strakke hagen. Een kruidentuin wordt ook door de meeste mensen gewaardeerd, maar dan wel het liefst in een variant die weinig onderhoud vraagt door de bewoners zelf. Ook zien bewoners graag dat het pierenbadje behouden blijft. Op andere punten was er geen duidelijke voorkeur voor één van de gepresenteerde varianten. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de nieuwe invulling van de cirkel op het plein. Naast voorzieningen voor de kinderen, werd ook aandacht gevraagd goed te kijken naar de wensen van de andere leeftijdsgroepen.

Wordt vervolgd

Al met al waren er, naast de nodige vragen en kanttekeningen, veel positieve reacties op de plannen voor de vergroening op het rond het plein. Het digitaal kunnen aangeven van voorkeuren viel ook in goede aarde bij de meeste deelnemers, al zouden we het liefst natuurlijk weer fysiek bij elkaar komen. De planning is om in maart weer bij elkaar te komen, waarschijnlijk zal dat nog een keer een digitale bijeenkomst worden. Wordt vervolgd dus.

  Terug naar home
  De plannenmakers