Project De Mix in Overvecht weer een stap dichterbij

25 mei '21

Er is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het project De Mix gezet. Het college van burgemeester en wethouders heeft het stedenbouwkundig plan vastgesteld en aan de gemeenteraad gestuurd. Die neemt er later dit jaar een besluit over. Het project De Mix gaat over de sloop van twee gebouwen van Mitros en de nieuwbouw van 180 woningen aan de Vader Rijndreef en de Camera Obscuradreef in Overvecht.

Een unieke samenwerking

De Mix is een concrete uitwerking van het Stadsakkoord Wonen dat de gemeente Utrecht eerder heeft gesloten met 80 partners in de stad. Wethouder Kees Diepeveen: “De Mix laat zien dat nauwe samenwerking leidt tot creatieve oplossingen. Door de unieke samenwerking van BPD Ontwikkeling, Mitros en de gemeente kunnen we bouwen aan een meer gemende wijk. Op dit moment is er veel sociale huur in de omgeving van De Mix. Hierdoor verhuizen Overvechters die op zoek zijn naar huurwoningen in het middensegment naar een andere plek in de stad. Door op deze plek sociale huurwoningen te slopen en middeldure huurwoningen te bouwen, voorkomen we dit. Voor de 80 sociale huurwoningen die hiervoor worden gesloopt, worden ergens anders in Utrecht 135 sociale huurwoningen teruggebouwd. Zo krijgen we meer gemengde wijken.” 

Hoe zien de plannen eruit?

Er komen volgens de huidige plannen ongeveer 180 nieuwe woningen/appartementen. De nieuwe gebouwen worden zes verdiepingen hoog. Om te zorgen voor een meer gemengde wijk zijn het allemaal middeldure huurwoningen. De garageboxen aan de Camera Obscuradreef worden gesloopt en er komen nieuwe parkeerplaatsen voor terug. Het gebied wordt duurzaam en groen ingericht, in overleg met de bewoners. 

Inbreng van bewoners

De gemeente en de ontwikkelaars vinden het belangrijk dat de buurtbewoners meepraten over de plannen van De Mix. Het is de bedoeling dat het echt een samenwerking is. Daarom hebben we de afgelopen maanden het plan aan buurtbewoners voorgelegd en reacties opgehaald. Buurtbewoners geven aan dat ze het centrale plein van de Camera Obscuradreef willen behouden. Daarnaast vinden ze meer groen erg belangrijk. Deze ideeën en ambities, zoals het groenste plein van Utrecht realiseren, spelen een essentiële rol bij het ontwikkelen van het plan. Buurtbewoners kunnen zich nog steeds aanmelden voor de ontwerpsessies door een bericht achter te laten op www.nieuwbouw-mix-utrecht.nl/.

Hoe gaat het nu verder?

De gemeente, Mitros en BPD Ontwikkeling hebben de plannen uitgewerkt in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen. Dit is terug te vinden op www.utrecht.nl/demix. Dit plan is nu vastgesteld door het college. De gemeenteraad gaat hier in het najaar van 2021 over beslissen. Het bestemmingplan moet gewijzigd worden om de huidige plannen mogelijk te maken. De omgevingsvergunning hiervoor komt na de zomer ter inzage. 

Als alles volgens planning gaat, starten we in begin 2022 met de sloop van de sociale huurwoningen. Halverwege 2022 kunnen we dan beginnen met de bouw. Het project is naar verwachting in 2023 afgerond.

  Terug naar nieuws
  Maak kennis met de plannenmakers