Mix in woonwijken heeft nut

10 februari '20

Recent onderzoek toont aan dat het mengen van verschillende soorten woningen in wijken goed is voor de leefbaarheid. Dit bevestigt de reden achter het initiatief van ontwikkelaar BPD, woningcorporatie Mitros en de gemeente Utrecht voor De Mix in Overvecht.

Meer gemengde wijken in de stad

De Mix in Utrecht Overvecht is bedoeld om in een wijk met veel sociale huurwoningen een betere mix van bewoners te krijgen door het toevoegen van andere type woningen, zoals bijvoorbeeld middenhuur- en koopwoningen.

Mitros en BPD willen grond ruilen zodat ook in buurten met veel duurdere woningen meer sociale woningen komen. De sociale huurwoningen die uit Overvecht verdwijnen komen bijvoorbeeld op het (voormalige) Defensieterrein en aan de Oudenoord in Utrecht. Zo ontstaan op verschillende plekken in de stad meer gemengde wijken.

Het plan om aan Camera Obscuradreef koopwoningen en duurdere huurwoningen te bouwen werd vorig jaar aan de buurt getoond. Verouderde flats zouden daar plaats moeten maken voor een mix van woningen. Sindsdien zijn de samenwerkende partijen in overleg met de buurt over De Mix. Er zijn onder andere gesprekken met de bewonerscommissie in de wijk. Een groep omwonenden heeft bovendien in mixsessies verschillende modellen voor de inrichting van de buurt besproken.

Innovatieve oplossingen nodig

Mitros, BPD en de gemeente Utrecht werken de scenario’s nu verder uit om te bepalen welke haalbaar. Het onderzoek in opdracht voor de branchevereniging van woningcorporaties Aedes kwam vorige week naar buiten. Daaruit blijkt dat de leefbaarheid afneemt in woonbuurten zoals Overvecht met veel sociale huurwoningen. Er zijn innovatieve oplossingen nodig om de leefbaarheid te verbeteren. Een ruil tussen ontwikkelaar en woningcorporatie, zoals bij De Mix, is een nieuwe vorm van samenwerking. De initiatiefnemers zien in het onderzoek een bevestiging van hun ideeën. Minister Van Veldhoven juicht initiatieven van corporaties en ontwikkelaars toe om een betere mix van woningen in wijken te krijgen.

Planning en meer weten?

BPD, Mitros en de gemeente verwachten dat zij voor de zomer van 2020 verder uitgewerkte plannen kunnen bespreken met de bewonerscommissie en andere belanghebbenden uit Overvecht.

Meer weten over het recente onderzoek naar leefbaarheid in buurten? Lees dan het artikel op NOS.nl

Artikel NOS.nl